zirnetti

Blogiarkisto

11.11.2021

Verenpaine ja paino sekä liikunta

Tässä ylipainossa on taisteltu samalla verenpainetasoista muutama vuosi. Verenpaine koholla niin paljon noin 3 vuotta sitten, että lääkitystä piti kahden vuoden aikana säätää sopivaksi että paineet pysyivät alle 135/85. Ensin oli määrätty semmonen peruslääke (Candesartan) ja kun migreenitaipumustakin oli, niin kokeiltiin 16mg per vuorokausi. Aika pian huomasin että siitä ei ollut mitään tehoa, joten lääkäri nosti lääkeannoksen 32mg per vuorokausi. Tuolla tasolla ei tehoa edelleenkään ollut, vaan taisi paineet keikkua 145/100 taas jonkun aikaa. Sitten tuon 32mg annoksen päälle sain Amlodipin 5mg, jonka piti laskea verenpainetta.. mutta.. muutaman viikon näitä kahta napsittuani tehokin alkoi olla ihan ok, mutta ei tarpeeksi. Pari vuotta meni tuossa kuunnellessa ja katsellessa ja lääkäri vaan totesi että kyllä se laskee.. noh... toinen lääkäri ehdotteli nesteenpoistotablettia ja se on ollut sitten noin vuoden käytössä. Paineet kolmella tabletilla laski tavoitetason alle ja sillä nitkuteltiin eteenpäin.. 

Sitten tämän vuoden toukokuussa, synttäripäivänä, tuli mitta täyteen lääkkeiden osalta. Päätin omatoimisesti laihduttaa sillä painon kanssa alkoi olla eläminen hankalaa. Tiedätte varmaan maailmalta semmosen ohjelman jossa amerikkalaiset ihmiset liki 300 kilon painossa, jotka makaavat pelkästään sängyssä?! Itsellä painoa oli 112kg ja eihän siinä painossakaan juuri pysty taipumaan.. ällötti koko paino. 

No nyt painoa tänä aamuna oli 98,9kg ja matkaa tavoitteeseen on vielä paljon. Ensimmäinen tavoite 85kg ja se kun saavutetaan, niin sitten siitä vaikka 75kg. Ja vain syömällä nyt toistaiseksi. Hyötyliikunta on mukana, sillä tuo lonkka ja nivunen estää kivuillaan vielä pitemmät kävelyt. Ajaisin kyllä fillarilla, jos lämpöä ulkona olisi se +20. Nyt kun paino tippui yli 10kg, niin verenpaineet meni niin alas, että alkoi pyörryttää. Amlodipin jätetty pois ja lääkärille mittaillaan 4pv:n mittaukset (4krt/pv) arvioitavaksi. Aamulla verenpainetaso oli 105/74.

Liikkumisesta

Mullahan on 2019 vuosimallin sähkömaastopyörä, hinnakas, mutta äärimmäisen hyvä. Sillä viime kesänä ajelin 2-3 krt viikossa noin 50km lenkit/kerta. Nyt fillari on talveksi laitettu säilöön, eli akku otettu pois ja se on sisällä lämpimässä. 
Fillarointi ehdottomasti miun lemppariliikuntalaji. Viimekesänä sotki fillaroinnit osa-aikatyö Parikkalan Goodwill kierrätysmyymälässä. Siitä taas saisi ihan omanlaisensa kertomuksen tänne. Ihan tässä pienellä kommentilla, että EI KIITOS ENÄÄ SITÄ TYÖPAIKKAA, ellei siellä "johtotehtävissä" olevat henkilöt vaihdu! Oli sen verran paska kokemus ja toisaalta ei enää nappaa 9e/h mikään ihmisarvoton työ. Kyllä siellä osattiin haukkua työntekijät, mutta ei kehuja kyllä saanut useinkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti